ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Președintele Iohannis, apel de participare la vot în contextul pandemiei: „Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare”

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Președintele Iohannis, apel de participare la vot în contextul pandemiei: „Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare”
Sondaj CURS. PSD - 34%, PNL - 25%, USR-PLUS - 16%. AUR e pe locul patru / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 05/12/2020, 01:00
Actualizat: 05/12/2020, 01:59

Președintele Klaus Iohannis a adresat vineri seara, aproape de finalul campaniei electorale, un apel de participare la vot, în contextul pandemiei de COVID-19, care impune condiții speciale.

Peste numai două zile suntem așteptați la urne pentru a decide direcția în care va evolua țara noastră în următorii patru ani. Într-o democrație veritabilă, votul este cel mai puternic instrument aflat la îndemâna cetățeanului.

Pe 6 decembrie, folosiți cu înțelepciune această putere uriașă, pentru că miza este una de o importanță covârșitoare. Alegeți cu responsabilitate, cu gândul la prezent, dar și la modul în care va arăta România de mâine.

Contextul epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 impune ca alegerile parlamentare să se desfășoare în condiții cu totul și cu totul speciale. Există reguli sanitare stricte, bine elaborate și implementate, astfel încât în ziua votului riscul de infectare să fie redus la minimum pentru toți participanții la procesul electoral, indiferent de localitatea în care votează. Dacă fiecare dintre noi va respecta normele, nu vor fi motive de îngrijorare suplimentare. Vă îndemn, așadar, să veniți în număr cât mai mare la urne și să vă faceți auzită vocea.

Am traversat împreună un 2020 extrem de dificil, însă, cu ajutorul vaccinurilor anti-COVID, începem să întrezărim sfârșitul acestei teribile pandemii. În perioada următoare, trebuie să fim pregătiți să demarăm un temeinic proces de reclădire a statului.

Mandatul pe care voi, dragi români, mi l-ați dat, este de a construi România Normală și sunt decis să îl duc la îndeplinire. Dar România Normală poate deveni realitate doar dacă valorificăm votul din 6 decembrie. Urmează patru ani fără alte alegeri, avem deci o șansă istorică la o guvernare stabilă, care să pună în practică acele măsuri de reformă mereu amânate, dar esențiale pentru dezvoltare. Ca acest lucru să fie posibil, votul din 6 decembrie trebuie să conducă la constituirea unei majorități solide, capabile și dornice să lucreze în beneficiul românilor.

Voi conduce personal acest efort de coagulare a tuturor forțelor democratice și reformiste, care se angajează la progresul României. Totodată, 6 decembrie este ziua în care România poate în sfârșit să se despartă definitiv de cei care au ținut-o în subdezvoltare și au încercat s-o deraieze de la parcursul său european și democratic. Pentru a intra într-o nouă etapă, de prosperitate și dezvoltare, România are nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Dragi români, pe 6 decembrie vă aștept pe toți la vot!”, a declarat, Klaus Iohannis, vineri seară, de la Palatul Cotroceni.

MAE: A început votul din diaspora. Ce trebuie să știe românii din afara țării

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 07.00 și 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

De asemenea, MAE recomandă respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare.

Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt:

  • purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura;
  • dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot;
  • păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare;
  • evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil;
  • evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.

În conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

MAE a lansat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate

MAE a lansat, joi, harta interactivă a secțiilor de votare în străinătate și un call center pentru alegătorii români din diaspora, care vor informații despre alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Harta interactivă a secțiilor de votare le permite cetățenilor români domiciliați în alte state să identifice secțiile de votare din apropiere și să-și planifice participarea la alegerile parlamentare organizate în străinătate pe 5 și 6 decembrie 2020, în intervalul orar 7.00-21.00 (ora locală), astfel încât să fie evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secții de votare din străinătate. Harta va fi permanent actualizată și va furniza informații în timp real.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...